بهگزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیتالله سبحانی در همایش امام محمد باقر(ع) که صبح امروز در دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد، اظهار داشتند: زندگانی ائمه(ع) دریای بیکرانی است که از هر گوشه آن وارد شویم باز به ساحل آن نمیرسیم.
ایشان با تبیین محیط سیاسی اجتماعی دوران امام بیان داشتند: امام باقر(ع) در محیطی زندگی میکرد که در درجه اول عقاید کلامی هضم نشده بود و نحلههای کلامی در حال پیدایش بود.
از جمله این نحلهها، خوارج بودند که مرتکب گناه کبیره را کافر میدانستند، از سوی دیگر نحله دیگر به نام «مرجئه» وجود داشت که ارزش را برای ایمان میدانست، نه عمل؛ این نحله درست مانند عرفانهای کاذب امروزی بود که میخواهند برای مشتی عقاید ارزش قایل شوند، نه برای عمل خیر؛ در کنار این دو نحله، «معتزله» هم پیدا شد که موجب گردید، حضرت با تمامی این سه نحله مواجهه علمی داشته باشد.
* فتواهای بی پایه و اساس!
ایشان ادامه دادند: علاوه بر این نحلهها، طوائفی از فقها وجود داشتند که فتواهای بیپایه و بیاساس میدادند و ضوابط ساختگی برای فتوا داشتند، از آنجایی که این فتواها منجر به گمراهی مردم میشد حضرت با این فقها نیز مواجهه علمی داشتند.
معظمله اضافه کردند: ضلع چهارم کسانی که امام با آنها مواجه بود، اهل غلو بودند؛ این گروه اگر چه در ظاهر دوست، میخواستند ائمه(ع) را بالا ببرند، ولی برای ائمه(ع) دشمن میتراشیدند.
ایشان بیان داشتند: در کنار همه این مشکلات، ممنوعیت کتابت حدیث بزرگترین مشکلی بود که در دوران امام باقر(ع) وجود داشت؛ چگونه است دیِن که درهم و دیناری بیش نیست به دستور قرآن باید نوشته شود ولی حدیث پیامبر(ص) را نباید کتابت و بیان نمود، این در حالی است که در سوره قلم، خداوند قسم خورده است که حقایق الهی ثبت شود، آیا این منع سیاسی بوده است یا مسئله دیگر است، الله اعلم.
* امام باقر(ع)، نحلهها را خنثی کرد
حضرت آیت الله سبحانی تصریح کردند: امام باقر(ع) به اذعان همه بزرگان و دانشمندان شکافنده علوم بودند؛ ایشان با فعالیتهای فرهنگی و تربیت انسانهای مبلغ برای رساندن پیام اسلام ناب به مردم، نحلههای کلامی، فقهی و اهل غلو را خنثی کردند.
ایشان به تاثیر حضور امام در آن دوران اشاره کرده و گفتند: از جمله تاثیرات حضور امام در مکه در ایام حج این بوده است که امروز شاهد کمترین مسایل اختلافی در مسئله حج در میان شیعه و سنی هستیم؛ یعنی از آنجایی که امام به همراه فرزندشان در ایام حج در مکه حاضر میشدند و سئوالات مردم را در مسئله حج جواب میدادند، سبب شد تا در حج میان شیعه و سنی اختلاف بسیار ناچیز شود.
* فعالیتهای سیاسی امام باقر(ع)
حضرت آیت الله سبحانی گفتند: امام باقر(ع) فعالیتهای سیاسی نیز داشتند و این فعالیتها را در نامهها و خطبهها به وضوح میتوان دید؛ ایشان در این خطبهها و نامهها از حکومت انتقاد میکردند؛ البته شرایط به گونهای بودکه بیش از این نمیتوانستند حرکت سیاسی انجام دهند حتی به گونهای که وقتی حاکم آن زمان متوجه شد که امام در مساجد مردم را نسبت به حکومت بیدار میکند، امام را به دمشق فراخواند و بعد از سه روز انتظار ایشان را محبوس کردند، البته بعد از چند روز امام را با احترام به مدینه بازگرداند، دشمن خوب فهمیده بود که حبس کردن کسی که دعوت شده است تبعات بدی دارد.
* قذافی نفهمید!
این مرجع تقلید در ادامه سخنان خود با اشاره به خیانت قذافی به امام موسی صدر، گفتند: متاسفانه قذافی این مسئله را نفهمید و در حالی که امام موسیصدر را دعوت کرده بود، او را زندانی و هرگز آزاد نکرد.
ایشان در پایان خاطرنشان کردند: امید است دانشگاه باقرالعلوم(ع) شاگردانی را تربیت کند که در عرصه حدیث، قرآن، تفسیر، کلام و تاریخ و... بتوانند معارف اهلبیت(ع) را ترویج دهند.